Kryddor till glögg
Tidsåtgång ca 15 min
Finns det någon mer typisk dryck till jul än glögg? Med några olika kryddor och citrusfrukter kan du enkelt göra din egen glöggblandning. Kryddmixen kan också bli en trevlig present att ge bort tillsammans med en flaska rödvin. Förpacka då kryddorna i påsar av cellofan eller tyg och skriv en liten instruktion till. Servera glöggen på traditionellt vis med mandel och russin, eller bjud på den som glühwein.
- Skär av skalet på citron och apelsin med en vass kniv. Skär tunt. Spara halva apelsinskalet som dekoration till steg 6.
- Skär av och skala en bit ingefärsrot, stor som en valnöt.
- Lägg citron- och apelsinskal, ingefära, kanelstång, kryddnejlikor och stjärnanis i en tesil av tyg eller ett kaffefilter.
- Häll rödvin, vatten och strösocker i en kastrull. Lägg i kryddblandningen och fäst den vid kanten med en klädnypa. Värm upp vätskan långsamt.
- När glöggen har blivit varm tar du bort kryddblandningen. Tillsätt sedan rom.
- Häll glöggen i ett vackert krus och dekorera med apelsinskal. Håll kruset varmt.
Försök att hitta fina, saftiga citrusfrukter. Skrubba och skölj dem i hett vatten och torka dem med hushållspapper. Skala frukterna tunt så att inget av det vita kommer med, eftersom smaken på drycken då kan bli besk.
Kryddorna kan varieras från enkla blandningar med enbart kardemummakärnor, en kanelstång och några kryddnejlikor till mer avancerade med exempelvis pomeransskal, eller som här med skal av färska citrusfrukter.
Ingredienser
(till 1,25 l glögg)
- 0,5 citron
- 1 apelsin
- 1 bit ingefärsrot
- 0,5 kanelstång
- 5 kryddnejlikor
- 3 stjärnanis
- 1 l rödvin
- 1,25 dl vatten
- 1,25 dl strösocker
- 2 cl rom
Tips
Av rödvin och te kan du enkelt och snabbt blanda till en spännande och värmande dryck, som passar bra under kalla vinterdagar. Blanda 0,5 flaska rödvin, 0,75 l bryggt, svart te (som inte har fått dra för länge), 2 cl rom och saften av 4 apelsiner som silats i en kastrull. Blanda slutligen ner 0,5 kanelstång och 5 msk strösocker för att runda av smaken. Hetta försiktigt upp drycken och servera den varm.